Mlieko

V našich podmienkach sa využíva na ľudskú výživu na vyše 97 % iba kravské mlieko.

V menšej miere, na výrobu mliečnych špecialít sa využíva ovčie a kozie mlieko.

Zloženie kravského mlieka

Hlavné zložky mlieka sú tuky, bielkoviny, mliečny cukor laktóza, vitamíny a minerály.  

  • Mliečny tuk: Obsahuje prevažne nasýtené mastné kyseliny. (Zloženie tuku v mlieku z hypermarketu môže byť výrazne odlišné od biomlieka, ktoré obsahuje viac esenciálnych mastných kyselín).
  • Mliečne bielkoviny:  Poznáme dva hlavné typy – kazeín a bielkoviny srvátky. Biologickou hodnotou sa kazeín vyrovná bielkovine mäsa a prevyšuje hodnotu bielkovín obilnín i strukovín. Kazeín tvorí hlavnú zložku u všetkých syrov. Srvátka je zdrojom kvalitných, rozvetvených aminokyselín, ktoré sa rýchlo dokážu vstrebať.
  • Laktóza – mliečny cukor: Je ľahko stráviteľná a je výborným zdrojom energie, potrebnej pre rast a normálne fungovanie organizmu.
  • Vitamíny: Mlieko je bohatým zdrojom vitamínov – B2, A a D.
  • Minerály: Najmä vysoký obsah vápnika a selénu .

Prehľad zloženia hlavných druhov mliek v g na 100g mlieka

ženské mlieko

87,6

1,2

4,1

6,9

0,2

Druh mlieka

Voda

Bielkovina

Tuk

Mliečny cukor

Minerálne látky

kravské mlieko

87,4

3,2

3,7

4,7

0,8

kozie mlieko

86,6

3,6

4,2

4,8

0,8

ovčie mlieko

83,9

5,2

6,2

4,2

0,9

kobylie mlieko

90,0

2,0

1,1

7,0

0,4

byvolie mlieko

82,7

4,5

8,0

4,7

0,8

NátierkyNátierky
Rybacia z tofu 200 g Tofu syra, rybičky v oleji, kyslá uhorka, 1 lyžička horčice, rastlinný tuk, cibuľka. viac >>
Aká je pravda o tukoch?
Treba dať prednosť rastlinným alebo živočíšnym? Sú margaríny naozaj umelé? Tu nájdete odpovede renomovaných odborníkov na tieto a mnohé ďalšie otázky. Viac >>